17-maiI anledning 17. Mai har vi pyntet opp Vulkan Bigård. Det er ingen tvil om at biene elsker fest og moro. Her har de mange søtsaker å kose seg med under nasjonaldagen.

I 2014 åpnet Mathallens egen bigård, med to bikuber designet av Snøhetta. Forrige tirsdag ble gulldraktene plassert ut på taket igjen, under strålende sol og et begeistret publikum. Bikubene har stått på vinterlagring, og under våren har Snøhetta pusset opp kubene, slik at de skal holde seg i mange år fremover. Visste dere at dette er det største prosjektet Snøhetta har gjort målt i antall innbyggere som huses? Denne rekorden er vi stolt av!

Nytt for 2015 er at biedronningene Sonja og Ingrid har fått fire nye dronninger med tilhørende hoff som naboer. Det er dermed bosatt ca 400 000 bier på taket, og midt på sommeren vil de passere en halv million bier.

I fjor kunne vi høste 80 kg honning av Sonja og Ingrid. For 2015 har vi som mål å høste 250 kg. For å oppnå dette må biene trives. Vi har derfor lagt omgivelsene til rette på taket, med 5 store blomsterkasser laget i heksagonform. Vi har plantet frø som blir til bievennlige planter, som lavendel, solsikker, honningurt, hokhvete, kornblomst, ringblomst, agurkurt, dill og koriander for å nevne noen. Det er bra å bringe tamme bier til byen, men vi må også tenke på de ville biene og humlene, så de tamme biene ikke stjeler all maten deres. Som birøkter er det viktig å tenke på hva man gjør med naturen.


De fire nye bisamfunnene på taket er et samarbeid mellom lokalt næringsliv i Oslo. Scandic Vulkan og Burts Bee Norway har hver sin kube med egendesignet mønster. Her viser vi at de tar sitt ansvar for biene og deres viktige arbeid på kloden.
Karianne Rydström, nybegynner i birøkt og under opplæring hos oss, eier en av kubene. Vi forteller mer om henne senere.

I løpet av høsten skal vi arrangere en ”slyngedag”. Da høster vi honningen og det blir mulighet for interesserte til å være med på prosessen. Kun en liten teaser for nå, mer info kommer.

Vi er i full gang med å realisere et grønt tak på Vulkan Bigård, og vi vil gjerne rette et stort takk til Norges Birøkterlag som med midler fra Sparebankstiftelsen DNB har stilt opp med økonomisk støtte. Vulkan Bigård er et utstillingsvindu for norsk birøkt, sier daglig leder i Norges Birøkterlag, Trond Gjessing.

Mathallen Oslo er også en solid bidragsyter som elsker bier i byen. De er like søte som honningen biene lager.

Solhatt Økologisk Hagebruk AS har hjulpet oss med bievennige frø slik at biene får de beste forutsetningene i umiddelbar nærhet av hjemmet sitt. 

                                     

Tusen takk til dere alle og gratulerer med dagen!