Jeg har tatt turen til Madeira, en del av en øygruppe som ligger utenfor Nord-Afrikas vestkyst. Øygruppen tilhører Portugal og hovedstaden Funchal er Portugals tredje største by med sine 120 000 innbyggere. Madeira har et subtropisk klima med en gjennomsnittstemperatur på ca 20 grader, som skaper et frodig, grønt liv for planter, dyr og insekter. Mangfoldet av blomster på Madeira er kjent for de fleste, og gir biene ypperlige forhold.

Bier var i utgangspunktet ikke tema for turen til Maderia. Tvert imot skulle det kun være avkobling og en herlig start på pappapermisjonen. Men når man lander på flyplassen og blir påprakket Poncha, blir nysgjerrigheten trigget. Til de som ikke vet det, er Poncha Madeiras drikk nummer 2 etter Madeiravinen, en lokal liquier bestående av appelsin, sitron, rom og ikke minst honning.

”Hvor er biene og bikubene?” var min første tanke!

I hver suvernirbutikk finnes disse gule flaskene, med den underbare, søte drikken. Som en ivrig birøkter, klarer jeg ikke glemme verken drikken eller biene, og tankene surrer rundt hvor biene er.

Tilfeldighetene skulle ha det til at jeg i går kom over et konditori, der disken var full av både honning og kaker laget av vår deilige søtsak. Konditoren kunne fortelle at det ikke var langt til nærmeste bigård, og jeg fikk sneket inn et besøk i mellom shopping og sol.

Etter en halvtimes taxitur opp i fjellet, kom jeg frem til Curral das Freiras, en dal med fantasisk landskap og utsikt. Birøkter Bernardo, 71 år, tok imot meg, og vi fikk straks god kjemi. Bigården var plassert langs fjellkanten, og da jeg stod ved kubene, kunne jeg se ca 500 meter rett ned i dalen. Med slik spektakulær utsikt kan ikke biene ha høydeskrekk.

Bernardo har drevet med bier i 50 år, og med sine 8 kuber får han ca 320 kg per år. Som meg, er bier kun en bi-inntekt for han, og mer hobby og lidenskap. Biene hans kunne finne mye nektar og pollen i nærheten, og tiden nå er ypperlig, da blomstringen akkurat har begynt her på Madeira. Som en honningelsker jeg er, måtte jeg kjøpe med meg en flaske honning. Og ja – flaske er emballasjen, han laget kun flytende honning av akasie, eucalyptus og ville blomster. Kontrasten er stor til honningen vi selger i Norge – her ble den flytende honningen tappet rett på flasken, og solgt uten etikett til lokale konditorier som bruker det som søtningsmiddel. Og selvfølgelig for å lage Poncha – servert som en avkjølende drikk til kundene.