Ukentlig ser vi ulike medier som forteller om biedød, CCD – colony collapse desorder. Ute i verden har store bigårder forsvunnet, uten at man vet riktig hva som skjer. I Norge er det kaldt vinterklima som er den største faren for biene. Om mange bier dør i løpet av vinteren, blir ikke bikuben sterk og produktiv nok til det store sommertrekket der biene produserer mest honning. Det er derfor viktig å vinte inn biene på riktig måte, slik at flest mulig overlever vinteren. Denne jobben starter i midten av august. Ved å holde tungen rett i munnen og forholde seg til noen tommelfingerregler, slipper man å åpne døde bikuber på våren.

1. Plassering. Kubene bør plasseres på et lunt sted, uten for mye vind og trekk. Kuldehull bør unngås.

2. Mat. Ettersom vi mennesker tar maten til biene (honningen de lagrer i kuben er deres vinterreserve), må vi gi dem en kompensasjon. Noen mener det er slemt å ta honningen som biene har jobbet så hardt for, men honning er faktisk ikke så bra for biene på vinteren. Det finnes stoffer i honningen som gir biene mer avføring, og sidene biene skal være inne i kuben sin i mange måneder, vil dette kunne ødelegge eller svekke samfunnet. Vi forer derfor biene på Heier Gård med en sukkerblanding av rent raffinert rørsukker og vann. Totalt skal biene ha 2 kg sukker per ramme i kuben, så her må vi føre nøye logg slik at vi ikke forer for mye eller for lite. Sukkerblandingen legges i et forkar på toppen av kuben, og biene tar dette ned i yngelrommet og lagrer maten i rammene sine. Dette er en prosess som pågår frem til slutten av september.