Det har vært en veldig god sommer for birøktere – mye sol – og tidlig regn som la grunnlaget for store kilder til nektar. Fredag høstet vi kubene på Mathallen. Birøkter Alexander hadde med seg Torstein Dybdahl, som fikk et lynkurs i høsting av honning etter å blitt meldt på vår Facebook side. Både NRK P1 radio og Østlandssendingen TV ble med for å oppleve innhøsting på nært hold.

Se selve innhøstingen filmet av Østlandssendingen her.

I går slynget vi honningen som ble tatt ut av kubene til bidronningene Sonja og Ingrid. Dette er en prosess som må gjøres når vannprosenten i honningen er på riktig nivå. Er det for mye vann i honningen når den slynges, kan den begynne å gjære på glasset. Honningen var tørr og vannprosenten lav.

For å få en ren honningen, må rammene først skrelles. Biene har forseglet honningen med et vokslag, som vi skreller av. Voksen kan brukes til å lage lys, lip balm, kremer og salver. Når rammene er skrelt, pipler honningen frem, og rammene kan settes i selve slyngen. Slyngen spinner rundt og slynger honningen ut av rammene. Deretter siles den før vi tapper den i store spann. Honningen er nå nyslynget og flytende. Noen velger å tappe den rett på glass, men da blir holdbarheten relativt kort. Når honningen får stått en stund, vil det danne seg sukkerkrystaller som gjør den kornete.

Voksskrelling  honningsil

 

 

 

Vi velger derfor å røre honningen, slik at krystallene knuses og honningen får en lysere, glattere konsistens. Dette må gjøres hver dag frem til honningen er modnet.

Mange er kanskje nysgjerrig på hvor mye honning det faktisk var i kassene? Det viste seg at Ingrids trekkbier har vært litt mer effektive enn Sonjas bifolk, og med 42 og 38 kg landet vi som spådd på 80 kg totalt.