HeierDuRietz_Ikon_Sort-RGB

We made it!

Først og fremst beklager vi sen oppdatering – har man høysesong med biene og samtidig skal få honningfabrikken til å snurre, OG forsøker ha litt ferie med familien, går det dessverre på bekostning av bloggen. De som ønsker mer jevnlige oppdateringer kan få dette på Instagram #heierdurietz Her legger vi jevnlig ut på storyen og andre innlegg.

Nå har det virkelig skjedd mye de siste 4 ukene. WE MADE IT! ON TIME!

– Det er helt sant. Mange har tvilt på oss og vårt optimistiske tidsskjema.

Men det gikk! Fra byggesøknaden ble godkjent 13. mars til slyngerommet ble klart til å slynge sommerhonningen, gikk det 4 måneder 😉

6. juli ankom Marcus fra WET i Tyskland, mens maskinene kom 2 dager tidligere.

Marcus og Ole (far/svigerfar) tok styringen, noe som er bra da birøkteren selv blir mest i veien om han blander seg inn. Det var en interessant affære og det de fikk til på 4 dager er ganske imponerende. Alt klaffet og alle maskinene fungerte etter noen testkjøringer uten honning. Den 12. juli var imidlertid den store dagen! Da startet vi hele slyngelinjen og det var et magisk øyeblikk som vi har sett frem til etter 2 års planlegging.

 

 

Det meste gikk bra, og etter et par småjusteringer samt litt sveising midt på natten mente Marcus at alt var under kontroll. Og som dere ser på filmen lyser birøkteren fra topp til tå.

12. juli slynget vi 1,2 tonn honning, 17. juli gikk 1,1 tonn gjennom anlegget. Uten store anstrengelser. Alt fungerer etter forventningene. Til og med tappeprosessen er nå en fantastisk opplevelse, der vi på 4 timer tappet 1050 stk glass av 270g. honning. Det er et enormt potensial i anlegget, men det er fortsatt mulighet for å korte ned produksjonstiden ytterligere. Vi har planer om helautomatisk tappe- og emballeringsprosess på sikt, men i første omgang har vi investert i et 100 cm stort dreiebord og en tappemaskin av typen Dana 3000.

 

Selve bygget er også nesten klart. Det er noen småting som har stoppet opp på grunn av ferietid hos leverandører etc, men nå begynner heldigvis også dette å falle på plass.

Kreativitet hos snekkeren er vi også imponerte over, og det er tydelig at vi er i slekt, da han foreslo at vi burde gjenbruke noen trematerialer. Når vi bygger er klimanøytralt bygg må vi tenke out of the hive (boksen). Alle maskinene som kom fra Tyskland var meget omhyggelig innpakket i store mengder ulike trematerialer. Det var faktisk så mye at svigerfar bygde en enorm trapp opp til hemsen. Denne tenker vi behandle utpå høsten slik at den holder seg bedre.

 

 

Solcellene gjør også jobben sin og når solen står på mellom kl. 10-20 genererer anlegget rekordmye strøm; 31 Kwh. Vi kommer med mer utfyllende informasjon når vi får lagt inn internett i selve bygget.

 

 

Vi har nå flyttet ca 150 bikuber på lyngtrekk og vi gleder oss til å høste dette når den tid kommer – særlig fordi lyng kan være mer utfordrende å trekke ut enn sommerhonningen som er mer tyntflytende ved slynging.

Men før den tid har vi noen oppdrag for andre birøktere som ønsker å få sin honning høstet i anlegget vårt – spennende å se om dette kan bli en business som vi kan tilby på sikt.

Birøkteren har også fått betydelig mer tid med familien til å koble av – til og med når solen stikker frem. Det var en av grunnene til at vi ønsket å effektivisere prosessene og investere i prosjektet. Fritid med familien er gull verdt!

Relaterte innlegg

Støp av grunnmur

Det har skjedd mye de to siste ukene. Ringmuren ble støpt i uke 18, og i denne sitter festene til stålbuene som skal bære bygget. Andersen Blikk og Takservice leverer

Les mer »

Blikk og Takservice AS

I uke 20 lot vi plata herde mens tomten rundt fikk en polish. Det er planert og fylt på grus, anlagt en liten vei og parkering langs med bygget, strømlinjen

Les mer »

We made it!

Først og fremst beklager vi sen oppdatering – har man høysesong med biene og samtidig skal få honningfabrikken til å snurre, OG forsøker ha litt ferie med familien, går det

Les mer »
Ingen flere bigårder å vise