HeierDuRietz_Ikon_Sort-RGB

Honningfabrikken er i rute!

De siste tre ukene har vært helt utrolige! Birøkteren har snudd hver eneste sten og pushet samtlige leverandører og utførende, slik at alle skal bli klare i tide. Om en uke skal vi begynne å høste og da går det ikke mange dagene før honningen skal flyte i fabrikken.

 

Boutelje, leverandøren av honningløsneren fra New Zealand, har levert ifølge tidsskjema. Tross de strenge reglene som er innført som følge av Covid-19, er honningløsneren sendt fra Auckland via Singapore og videre til Frankfurt før den derfra ble kjørt til WET sin fabrikk i Willich utenfor Düsseldorf. Dette gikk smertefritt og WET fikk tiden de trengte til å tilpasse honningløsneren inn i resten av slyngelinjen. Etter 4 dager i fabrikken i Willich var alt klart til å sendes videre til Heiertoppen. På fredag kom leveringen til gården med semitrailer, og svigerfar fikk virkelig bruk for sine traktorferdigheter for å få ut ett 6 meter langt kolli fra lastebilen. Alt gikk bra uten uhell, men birøkteren var i Oslo på filminnspilling slik at leveringen dessverre ikke ble dokumentert på film.

 

 

Inne i fabrikken har både elektriker, snekker og rørlegger stått på. Det har til tider vært særdeles krevende å jobbe i et lukket bygg med så høy temperatur som vi har hatt, selv om vi absolutt ikke klager på varmen. Som birøkter setter vi stor pris på solen, som gir biene mange timer ute hver dag. Og det er nok mer fornøyelig å jobbe i opphold enn i regn, både for birøkter og byggarbeidere. Samtlige har likevel hatt et mer tilfreds uttrykk denne siste uken, med mer normal temperatur.

 

Innvendige vegger og tak er nå klare med sandwich elementer i slyngerom, tapperom, kjølerom og vaskerom. I resterende rom er vegger kledd og sparkling i gang. Tilpasninger for kontakter og trykkluft er på plass, og utvendig kledning er i gang. Vi er evig takknemlige for en dedikert byggeleder i svigerfar, og med to utlånte snekkere får de gjort mer enn vi trodde var mulig på den korte byggetiden vi har.

Birøkteren fikk seg en liten tur til Hamar for å hente en 130 kg tung kompressor som genererer 500 l luft/min. Hele anlegget trenger store deler trykkluft for at alt skal fungere optimalt.

Elektrikerne har også hatt et par hektiske uker, og nå er solcellene i full sving. 105 paneler genererer nå 30 kw midt på dagen når solen skinner. Det tilsvarer 14 varmtvannsberedere – bare for å få en forståelse.

På torsdag ble det lagt et 2 komponent epoxygulv (SL 2000) i anlegget, levert av Mapai og Granitt og Betongvare AS. Gulvet ble lagt av Gast Entreprenør AS. Etter mange vurderinger av ulike typer gulv/produkter, er vi veldig fornøyde over å ha landet på epoxy. Til vårt bruk mener vi det er det beste vi kunne valgt; til og med Honningcentralen har dette i sine fabrikklokaler på Kløfta.

 

 

Det har blitt en del is, iste og isvann på de som har jobbet hos oss de siste ukene. På fredag hadde Jan, en av snekkerne bursdag. Dette måtte selvfølgelig feires med kake og kaffe, servert av Honningbarna våre.

 

Kommende uke blir ikke mindre spennende! Marcus fra WET, arkitekten bak hele slyngelinjen, kommer direkte fra Tyskland for å montere alt utstyr i selve slyngerommet. WET har spesialisert seg på premium utstyr til ambisiøse birøkterfirma verden rundt.
Da birøkteren fikk se maskinene sent fredag kveld, gikk det frysninger over ryggen hans. Det er virkelig et håndverk av perfeksjonisme, der sveising og detaljer får utstyret til å stå i kurs med et Munch-maleri. I alle fall sett med en birøkters øyne. Hele anlegget blir installert i løpet av 3-4 dager, og det vil bli veldig spennende!

 

 

Om du ønsker å følge med utviklingen live denne uken, følg oss på Instagram der vi poster live underveis.

Ute i bigårdene har det gode været gitt fulle skattekasser med masse honning.

Vi gleder oss til å testkjøre anlegget neste uke og deretter kjøre for fullt uken etter.

Vi er utrolig lykkelige og spente – det kan nesten ikke forklares. Vi er veldig takknemlige for innsatsen samtlige leverandører legger ned i disse ferietider, det varmer dypt inn i hjerterota!

 

 

Relaterte innlegg

Honningfabrikken er i rute!

De siste tre ukene har vært helt utrolige! Birøkteren har snudd hver eneste sten og pushet samtlige leverandører og utførende, slik at alle skal bli klare i tide. Om en

Les mer »
Ingen flere bigårder å vise