HeierDuRietz_Ikon_Sort-RGB

Tre innholdsrike uker! Solceller, reisverk og Boutelje honningløsner

Nå har det skjedd mye spennende siden sist! Vi ser nå at vårt underverk begynner å ta form. Blikk & Takservice har nå fullført legging av taket. Ferdig kappede stålplater ble heist opp og montert i rask takt. De hvite vindskiene gjorde seg veldig godt på bygget, og bygget smelter godt inn på tunet.

I uke 23 begynte arbeidet med å sette opp reisverket for ytterveggene og de innvendige veggene, og under ledelse av snekker Ole Heier gikk det raskere enn forventet. Pappa/svigerfar har full kontroll og må av og til berolige den nervøse birøkteren om at tidsskjema ikke sprekker.

Ute i bigårdene er det full aktivitet og vår viktigste trekk kilde gjennom året, nemlig villbringebær, blomstrer nå. Om 3 uker er det over og da er det tid for å høste inn honningen.

Vi gleder oss stort over å følge i Alexanders pappas fotspor. Han var blant de første i Sverige som installerte et mindre solcelleanlegg på taket av sin villa i 1999. Nå tar vi det videre i Honningfabrikken.

Taket på sørsiden er forberedt for solceller, mer nøyaktig 105 paneler som dekker 180 m2. Disse vil forsyne hele gården med strøm, estimert ca 30.000 kwh per år. Solcellene leveres via Carlsen & Sønn AS.

Som en del av vår strategi om grønn omsorg er dette også et viktig klima- og bærekraftsmål vi har satt oss. Foredlingen av honningen når skattekassene ankommer fabrikken til den er ferdig tappet på glass, blir gjort på egenprodusert strøm. Overskuddet bruker vi på resten av gården eller selger.

 

Alle materialvalg og smarte løsninger i Honningfabrikken er nøyaktig utvalgt for å få en så bærekraftig byggeprosess som mulig. Vi har for eksempel valgt tykkere vegger for å spare energiforbruket. I tillegg har vi valgt blåseisolasjon, noe som er både tidsbesparende, men ikke minst er det betydelig mindre søppel ved installasjon.

Visste du forresten at på New Zealand høster de manukahonning. Denne honningtypen er som lyng i konsistens. Klissete og veldig vanskelig å høste. I denne prosessen kreves det at man kjører honningrammene gjennom en honningløsner. Vi valgte derfor å investere i den beste honningløsneren som finnes i verden fra Peter Bouteljes selskap.

 

 

 

Boutelje Production LtD har spesialisert seg på birøkterutstyr for proffe birøktere med høytflyvende ambisjoner. Når vi diskuterte dette med Peter sa det bare ”klikk”.

I løpet av 3 uker har dette utrolig hyggelige og serviceinnstilte familieselskapet gjort alt i sin makt for å prioritere vår bestilling av den helautomatiske honningløsneren. Søndag 14. juni sender de den til Frankfurt der den skal videre til WET Thermplate GmbH sin fabrikk i Willich utenfor Dusseldorf. Der skal WET gjøre de siste tilpasningene med løsneren og montere den til slyngelinjen før alt sendes opp til oss. Dette er logistikk- og ingeniørsjobb på høyeste nivå. Vi håper vi kan trykke på startknappen i uke 28.

Vi er utrolig fornøyde med alle involverte parter og takker så langt, vi gleder oss til å presentere flere oppdateringer underveis.

Relaterte innlegg

Støp av grunnmur

Det har skjedd mye de to siste ukene. Ringmuren ble støpt i uke 18, og i denne sitter festene til stålbuene som skal bære bygget. Andersen Blikk og Takservice leverer

Les mer »
Ingen flere bigårder å vise