HeierDuRietz_Ikon_Sort-RGB

Vi bygger Honningfabrikken!

Vi har i lang tid drømt, planlagt og forberedt. Det har vært behov for utvikling og forbedring av honningforedlingen på Heier gård. Nå er det endelig offisielt: vi bygger Norges mest høyteknologiske honningfabrikk på Heier gård på Hadeland! Tanken er å forenkle og perfeksjonere prosessen med slynging av honning, for å kunne utvide flokken av bisamfunn, men også for å få mer fritid med familien. Det er ikke til å stikke under en stol at en birøkter jobber godt over 12 timer per dag i høysesong – som også sammenfaller med sommerferie og mye fritid for barna. I tillegg er birøkt et yrke som ofte forbindes med hardt og tungt arbeid alene. «Når jeg nå ser hvor raskt og effektivt en kan slynge honning, blir jeg nesten flau over hvor tungvint vi har gjort det tidligere» – birøkter Alexander.

Foredlingsprosessen av honning helautomatiseres og effektiviseres og hms for ansatte sikres. Når Honningfabrikken kjører på full kapasitet, er målet å foredle 2,5 – 3 tonn honning om dagen. Dette skaper en ny næring der vi kan ta på oss leieslynging for andre birøktere.

Vår filosofi om å ta vare på natur, miljø og klima har vært viktig i planleggingsfasen.
Vi jobber mot det mål at bygget skal bli klimanøytralt.

20. februar kom beskjeden fra Innovasjon Norge om at de ønsker å støtte byggeprosjektet. Støtten beløper seg på 900.000,- av et totalbudsjett på ca 7 millioner. «At IN mener det er et spennende og lønnsomt prosjekt, gir oss trygghet og fornyet motivasjon til å gå videre – tross situasjonen vi er i nå». Søknadsprosess til kommunen ble igangsatt umiddelbart, og vi fikk byggetillatelse 13. mars. Bygget må stå klart i midten av juli, for å kunne benyttes allerede kommende sesong ved foredling av sommerhonningen.

Vi satte derfor umiddelbart opp hele prosjektet, og 20. mars ble det gamle skjulet på gården, som stod der Honningfabrikken kommer, revet ned.

Relaterte innlegg

Vi bygger Honningfabrikken!

Vi har i lang tid drømt, planlagt og forberedt. Det har vært behov for utvikling og forbedring av honningforedlingen på Heier gård. Nå er det endelig offisielt: vi bygger Norges

Les mer »

Støp av grunnmur

Det har skjedd mye de to siste ukene. Ringmuren ble støpt i uke 18, og i denne sitter festene til stålbuene som skal bære bygget. Andersen Blikk og Takservice leverer

Les mer »
Ingen flere bigårder å vise